Het regent hyperbolen over vluchtelingen in het nieuws: de aantallen waren nog nooit zo groot, evenals de bijkomende problemen. Want waar laten we zoveel vluchtelingen? En wat is hun invloed op onze cultuur? Hoogleraar Migratiegeschiedenis Leo Lucassen (Universiteit Leiden) plaatst de huidige migratiegolf in historisch perspectief.
Sinds de confronterende foto van het verdronken peutertje Aylan op het Turkse strand is de stemming deels omgeslagen in Europa. De roep wordt luider om de grenzen niet dicht te houden. Veel mensen kunnen niet langer wegkijken voor het leed van de vluchtelingen. Wat is wijsheid? Leo Lucassen, Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis laat zijn licht schijnen op deze brandende kwestie. Hij is ook Hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden.
Er komen bijna een miljoen vluchtelingen Europa binnen. Heeft dat invloed op onze cultuur?
“Als je kijkt naar de conflicten of aanslagen die de laatste jaren in Europa plaatsvonden, dan blijkt dit te gaan om een botsing met een klein groepje radicale moslims. Een grotere groep denkt wel anders over zaken als gelijkheid tussen man en vrouw of homo-emancipatie, maar dat doen orthodoxe protestanten ook. Deze groepen ondernemen verder geen actie en hun geloof heeft niet geleid tot fundamentele veranderingen in onze wetgeving of denkbeelden.”
“Onze manier van leven staat niet onder druk, de robuustheid van Europa wordt echt onderschat! De laatste 25 jaar zijn miljoenen mensen naar Europa gekomen en daar zijn we ook niet aan onderdoor gegaan, we kunnen het prima reguleren. Nu komen een miljoen vluchtelingen Europa binnen, vooral Syriërs, maar dat is slechts 0,2 procent van de Europese bevolking. Verre van een tsunami dus als je het in verhouding ziet. Angst voor het verdwijnen van onze cultuur is wel begrijpelijk maar uiteindelijk onterecht. Niet elke moslimmigrant betekent een stap dichter bij het Europees kalifaat.”